Herken talent!

FEDERATIE GESPECIALISEERDE OPLEIDING, BEGELEIDING
EN
BEMIDDELING

"Haar Nederlands was niet zo goed, maar ik zag zoveel andere kwaliteiten bij Clémence"

Dit zegt de filiaalhoudster van Zeeman Leuven. In 2005 komt Clémence samen met haar echtgenoot vanuit Rwanda naar België. Clémence weet van aanpakken en is al snel aan de slag in diverse opeenvolgende jobs. Ze krijgt echter te kampen met hartproblemen en de gevolgen van een zwakke rug. Stress moet ze vermijden, zich bukken is lastig en het tillen van zware voorwerpen is voortaan uitgesloten. Ze verliest haar job omwille van langdurige ziekte.

 

Intensieve begeleiding

Niettemin wil Clémence heel graag terug aan de slag. De adviserend geneesheer van haar ziekenfonds geeft haar het fiat om een traject naar werk aan te vatten en begin 2017 start ze met een intensieve begeleiding naar werk bij een GOB.

 

 

Leerstage als verkoopsmedewerkster

Clémence gaat graag met mensen om. Een job als onthaalbediende of verkoopster behoren daarom tot haar favorieten. Ze wil liever niet in Brussel werken, maar haar Nederlands is nog niet goed genoeg om de job die ze wil in een Nederlandstalige regio uit te oefenen. Na een eerste ervaringsgerichte stage zorgt de GOB-coach dat ze kan starten met een leerstage als verkoopsmedewerkster bij Zeeman in Leuven. Dat kan mede dankzij JobT, een project van VDAB Vlaams-Brabant, GTB en het GOB waarbij anderstalige werkzoekenden met een beperking op de werkplek het nodige Nederlands leren.
 

Vaardigheden inoefenen

De GOB-coach oefent samen met Clémence op de werkplek de vaardigheden nodig voor de job in. Ze leert Clémence ook omgaan met lastige klanten, met stress en haar rugproblemen. De taalcoach van VDAB neemt het aanleren van het Nederlands op de werkvloer voor haar rekening. Ook de werkgever wordt begeleid en krijgt tips en tricks van beide coaches. Tijdens dit traject leren de twee coaches in de praktijk mekaars methodieken kennen én toepassen. Een win-win voor elk van de betrokkenen dus!
 

Een uit de duizend 

Na de stage zou de filiaalhoudster Clémence het liefst een job aanbieden. Clémence is dan ook één uit de duizend: ze is heel behulpzaam, gaat vlot om met de klanten en haar werk is tot in de puntjes verzorgd.  Op dat moment is er echter geen vacature. De filiaalhoudster is zo tevreden over Clémence dat ze zelf op zoek gaat naar mogelijkheden bij andere filialen van Zeeman in de regio. Net voor Clémence kan starten bij Zeeman Kampenhout komt er een vacature vrij bij Zeeman Leuven en zo kan Clémence toch nog met een vacaturegerichte stage beginnen in het filiaal in Leuven. Omdat ze nog vlotter moet leren werken met de kassa en de andere systemen van Zeeman start ze in september met een GIBO. Haar werkgeefster heeft er alle vertrouwen in dat ze na de GIBO volledig klaar is voor de job bij Zeeman.

 

Mama van het team 

En Clémence? Die voelt zich helemaal op haar plaats en wordt inmiddels zelfs de ‘mama van het team’ genoemd omdat iedereen bij haar terecht kan!

 

Een GOB is een dienst voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling. FeGOB is de federatie van de GOB's in Vlaanderen en Brussel. Onze leden gaan uit van de  mogelijkheden en talenten van personen met een beperking of een chronische ziekte en hebben een aanbod voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers. De GOB’s begeleiden jaarlijks meer dan 2000 werkzoekenden met een arbeidsbeperking naar een job. En de aanpak werkt: meer dan 60% vindt een duurzame job!
 

Interesse? Vragen? Contacteer ons en we helpen je graag verder!

In de kijker

De Algemene vergadering van FeGOB vzw heeft op 8 maart 2018 beslist FeGOB op te heffen.

 

Onze voormalige leden GOB’s blijven ook in de toekomst samenwerken.  

De GOB’s  bieden een kwalitatieve dienstverlening voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden!

 

Voor meer info kan u rechtstreeks contact met hen opnemen.

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

schaduw rechts